Tomatová polévka s nokem z řeckého jogurtu od Martina Macháčka

V pražské restauraci Sanduga šéfuje kuchyni Martin Macháček. Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala naučil vařit středomořskou tomatovou polévku s nokem z řeckého jogurtu. Ochutnala i herečka Jitka Sedláčková.

Středomořská tomatová polévka s nokem z řeckého jogurtu

Ingredience
  • 300 g očištěné mrkve
  • 100 g červené cibule
  • 100 g očištěného řapíkatého celeru
  • 10 g očištěného zázvorového kořenu
  • ½ kg drcených rajčat
  • 2 dcl bílého vína
  • cukr
  • krupice
  • sůl
  • slunečnicový olej

Postup:

Drcená rajčata můžeme zakoupit v obchodě jako konzervu. V nabídce je jak varianta se slupkou, tak bez slupky. Záleží na naší chuti. Pokud chceme použít rajčata čerstvá, pak si je nakrojená spaříme v lehce osolené horké vodě. Poté rajčata necháme zchladit ve vodě s ledem. Zchlazená rajčata oloupeme, zbavíme jádřinců a rajčata jemně povaříme.

Zeleninu pocukrujeme, aby nám následně zkaramelizovala

Na velké kousky si nakrájíme očištěnou mrkev, cibuli, celer a zázvor. U celeru použijeme i omytou nať.

Do kastrolu nalejeme olej a necháme rozpálit. Nasypeme nakrájenou zeleninu, kterou necháme lehce zatáhnout. Posypeme cukrem a zeleninu necháme zkaramelizovat a ihned zalíváme bílým vínem. Na vaření používáme suché víno, ale vše záleží na chuti. Pokud máme raději víno červené, můžeme bílé nahradit červeným. Po třech minutách přidáme vařená drcená rajčata a víno necháme postupně vyvařit. To bude trvat přibližně půl hodiny.

Hotovou polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme pravý řecký rajčatový protlak, který polévce dodá sytě červenou barvu. Českým protlakem této barvy žel nedocílíme. Po rozmixování polévku ještě provaříme.

Podáváme s nokem z hustého řeckého jogurtu, který vykrojíme dvěma lžícemi.

Pasta baba ghanoush

Ingredience
  • lilek
  • tahini pasta
  • česnek
  • extra virgin olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • petrželka

Postup:

Lilek podélně rozřízneme a na dužině vytvoříme mřížku, díky které se bude lépe péct. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě na 200 stupňů přibližně 30 až 35 minut.

Po upečení lilek oloupeme a pro další přípravu použijeme jen dužinu. Dáme do misky, přidáme polévkou lžíci tahini pasty, nakrájený česnek, petrželku a osolíme. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme a pastu máme hotovou.

Pastu podáváme s pita chlebem.

Polijeme olejem

Co je tahini pasta?

Tahini jsou rozemletá sezamová semínka s trochou mořské soli. Vyrábí se ze semínek loupaných, pražených (běžnější u nás) i neloupaných semínek (běžnější v Indii). Chutí se tahini podobá arašídovému máslu, které je populární jak v USA, tak i u nás. Správné, kvalitní tahini by mělo obsahovat pouze sezam a mořskou sůl, nic víc. Někdy se v ořechových pastách může objevit palmový tuk a další suroviny, které by tam neměly co dělat. Tahini pastu zakoupíte v každém větším supermarketu.

Pasta baba ghanoush s pita chlebem

Martin Macháček

Kuchařem se vyučil v Jeseníku. Touží po dokonalosti a snaží se před hosty prezentovat pokrmy připravené z nejkvalitnějších surovin. Tajemství úspěchu jeho práce je ve věrnosti základům středomořské kuchyně, kterou neustále obohacuje o nové chutě i suroviny.

Připravovat středomořské speciality podle tradičních receptur se naučil přímo v Řecku, ale jeho cesty za poznáním komplexnosti středomořské kuchyně ho zavedly také na Kypr, do Španělska a do dalších států.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.