Traktory Svoboda málokdy zklamaly. Vzdát hold zakladateli přijelo do Boleslavi 27 prvorepublikových strojů

28. září 2023

Kolony nablýskaných automobilových veteránů projely ve čtvrtek dopoledne ulicemi Mladé Boleslavi. Odpoledne je vystřídaly traktory Svoboda. Obě přehlídky jsou součástí tradiční Svatováclavské jízdy.

Zemědělské stroje přijely ve čtvrtek dopoledne z Kosmonos, kde stávala továrna na jejich výrobu. Zastavily v mladoboleslavské Husově ulici, kde bydlel její někdejší majitel a dodnes žije i jeho rodina. Tam si je lidé mohli prohlédout a dozvědět se zajímavosti z výroby.

Václav Svoboda, výrobce nejrozšířenějších traktorů první republiky, se narodil před 141 lety ve Dvorech na Nymbursku, zemřel před 60 lety.

Od roku 1926 v kosmonoské továrně se svými spolupracovníky vyráběl nejdřív elektrozařízení, a od roku 1935 traktory, spolehlivé a dostupné, a proto ve své době tak oblíbené mezi drobnými a středními zemědělci.

Václavu Svobodovi bylo uznáno šest patentů, je oceněn Českou akademií věd za rozvoj průmyslu, byl významným podnikatelem Mladoboleslavska a předsedou Živnostenské záložny.

Na 10. mladoboleslavské setkání se letos sjelo 27 strojů z celé České republiky, a jak uvedl továrníkův vnuk a předseda Svoboda Traktor Klubu Josef Petr, společně tak oslavili 15 let existence klubu.

Traktory Svoboda na Svatováclavské jízdě v Mladé Boleslavi
Spustit audio