Tři mušketýři i 3 sezony v pekle. Zámek Kačina vyslyšel přání návštěvníků a zavedl nově filmový okruh

26. březen 2022 21:18

Na zámku Kačina začala v sobotu nová turistická sezona. Návštěvníci mají na výběr celkem pět prohlídkových okruhů a rozhlehlý park se zahradou. Připraveno je také několik novinek. 

Procházka zámeckým parkem potěší hlavně nadšené zahradníky. Na mnoha místech leží koberce žlutých, fialových a modrých květů. Zahradník Roman Kváč je ukazuje návštěvníkům a k názvům rostlin přidává i řadu zajímavostí. Cílem výpravy je vzdálená část parku, kde právě rozkvétají dymnivky.

Dymnivka dutá je vzácná rostlina lužních lesů a právě koncem března v zámeckém parku vytváří bohaté koberce. Může mít květy růžové nebo nažloutle bílé a zmínku o ní najdete i v expozici nazvané Historická lékárna. Celá rostlina je jedovatá. Lékárníci ji kvůli vysokému obsahu alkaloidů využívali jako silný opiát.

Mezi hlavní taháky zámeckého areálu patří historická chotkovská knihovna, lékárna, expozice Život pod schody – zázemí služebnictva, ale také zámecký skleník nebo bylinková zahrada. Letos se mohou návštěvníci nově těšit na restaurované kulisy zámeckého divadla. Jde o loutkové divadlo, které si zástupci hraběcího rodu Chotků sami vyrobili a také v něm hráli.

Zcela nový je také okruh Filmová Kačina, který vznikl přímo na žádost návštěvníků. Zámek si totiž už v minulém století oblíbili filmaři a dosud zde natočili asi 40 filmů. Průvodci tak mohou návštěvníky zavést do míst, kde vznikaly slavné filmy a seriály.

Loňská sezóna byla rekordní, i když návštěvníci mohli do expozic pouze s respirátory. Zámek navštívilo více než 100 tisíc návštěvníků. Kastelán Pavel Douša doufá, že i letos se podaří nalákat celé rodiny na některou ze třiceti víkendových akcí. Chystají zde divadelní festival, vinobraní nebo týden muzikálů. První větší akce bude už  9. dubna a ponese název Kačina dokořán. Návštěvníci se vypraví do jindy nepřístupných míst chotkovské knihovny. Setkají se tam s knihovníky i restaurátory a prohlédnou si vzácné knihy a mapy.

Spustit audio