Uši ohrožuje zvukový smog. Trénujte je tichem, udržíte je v dobré kondici, radí Kateřina Cajthamlová

13. říjen 2023

Sluch pracuje už před narozením a pokračuje bez přestávky ve dne v noci až do naší smrti. Uši nemůžeme vypnout. Pořád slyšíme, co se děje kolem. Čím to, že nám zalehají, pískají nebo svědí?

Univerzita v Newcastlu v jedné studii určila nejnepříjemnější zvuky pro naše uši. Patří mezi ně škrábání vidličkou o talíř, křída svištící po tabuli, dětský pláč, elektrická vrtačka, dávící se člověk anebo vrzání dvou kusu polystyrenu. „Předpokládám, že to je poslední pozůstatek evolučního vývoje. Tyto zvuky asi naši předci považovali za něco, před čím je potřeba utéct, a proto je vnímáme nepříjemně,“ zdůvodňuje primář otorinolaryngologie ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady Martin Chovanec.

Zalehlé uši způsobí i kuriózní předměty

Uši nás ale mohou potrápit různými neduhy. Zalehnuté uši zná asi každý. „Typicky zalehnou při podtlaku, kdy střední ucho, to znamená prostor ve spánkové kosti, uzavře sluchovou trubici, která ústí dozadu do nosohltanu. Pokud ta nefunguje správně, tak se vstřebá vzduch ve středouší a ucho zalehne,“ vysvětluje primář. „Vznikne podtlak, který způsobí, že se vpáčí bubínek a dojde k tomu, že se správně nepřenáší zvuk. Tam stačí polknout nebo udělat tzv. Valsalvův manévr, tedy zacpat si nos a profouknout uši,“ doplňuje Kateřina Cajthamlová.

Letušky na to mají jiný trik. Rozdávají bonbóny. „Ano, to je velmi účelné, protože ta sluchová trubice se otvírá vždycky jen při polknutí nebo zívnutí,“ potvrzuje primář.

Jedním z důvodů zalehnutého ucha může být také cizí předmět ve zvukovodu. A občas ušní lékaři z uší vytahují neuvěřitelné věci. „Běžně taháme kuličky, kostičky lega, buráky, hmyz. Jsou specialisté, kteří se snaží vyčistit ucho propiskou nebo sponkou. Oblíbeným předmětem je také česnek, protože podle babské rady vyléčí zánět. Ale pokud tam kousek česneku uvízne a zraje delší dobu, tak pacientovu diagnózu poznáme už od dveří,“ usmívá se primář.

Ušní maz – nikam nic nestrkejte

„Častou příčinou je také nahromadění ušního mazu. Ten se tvoří neustále, je důležitý, protože čistí ucho. Dlouhodobě lidi varujeme, ať si do ucha nešťourají – žádné vatičky nebo podobné věci. Existují sice olejové substance, které se do ucha kápnou a maz rozpustí, ale já bych to raději nechala odborníkům na ORL, kde uši vypláchnou. Je to bezbolestné,“ radí Kateřina Cajthamlová.

Víte, jak si správně čistit uši?

Pískání a svědění uší

K uším vedou cévy i nervy, a tak může dojít k poruchám vlivem jiných nemocí. Například diabetici nebo mohou mít poškozený sluchový nerv a může jim v uchu brnět nebo tepat. Důležité je dostatečné prokrvení uší, proto problémy mohou nastat i po prodělaném infarktu. Pískání může souviset s nějakým traumatem nebo postupnou ztrátou sluchu.

Uši můžou svědit v důsledku toho, že došlo k drobnému přerušení prokrvení na nějakou delší dobu. „Nejčastěji to bývá problematika s krční páteří, čili tady bych doporučila správné držení těla, nebýt příliš předkloněni.“

Krční páteř uvolněte otočením hlavy vlevo a následně vpravo. Otáčejte hlavou ale pouze do té polohy, ve které budete cítit příjemné uvolnění, nikoli napětí nebo bolestivé pocity. Cvik opakujte 4x-5x

Ticho je nejlepším lékem pro naše uši

„Pro dobrou pohodu uší a udržení dobrého sluchu můžeme uši trénovat tichem. Současným velkým problémem je zvukový smog. Jsme obklopeni obrovskou hladinou hluku. Pořád někde něco pípá. Pokud si dopřejeme zvukový klid, to znamená, jdeme do přírody, posloucháme, jak šumí listí, jak zurčí potůček, tak našemu sluchu velmi prospějeme,“ radí lékařka. „Pokud děláte v hlučném prostředí, doporučuje se sluch ochránit pomocí sluchátek.“

Když zvuk přijde náhle, obvykle si zakryjeme uši. „Akorát, že my to uděláme později, než ten zvuk zazní, takže zvukovému traumatu nepředejdeme. Vídám mladé se sluchátky na uších a považuju to za relativně nebezpečné. Sluch je jeden z našich velice důležitých orientačních smyslů a hudba ve sluchátkách ho ohrožuje.“

Procházka Svatojánskými proudy je krásná i na podzim

Rady na závěr

  • Na prokrvení mohou pomoci preparáty ginkgo biloby, vitamíny skupiny B, hlavně B1
  • Hlavně starší lidé by měli dbát na pitný režim a chodit na kontroly na ORL
  • Správné držení těla. Cvičte: zasuňte bradu, aby byla za prsní kostí, snažte se rovnat a protahovat šíjové svaly
  • Nic si do uší nestrkat
  • Chodit do přírody a poslouchat její zvuky

Je pravda, že uši rostou celý život? Máme se znepokojovat, když píská v uších při smrkání? Poslechněte si rady a doporučení doktorky Kateřiny Cajthamlové v záznamu pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.