V zimě je nejlepší se hned ráno ohřát bylinným čajem, radí doktorka Kateřina Cajthamlová

9. prosinec 2021

Horké nápoje pijeme v zimě tradičně. Ne všechny jsou ale pro správný pitný režim vhodné. Jak moc je tedy pití v zimním období důležité, a které nápoje jsou nejlepší?

Správný pitný režim je samozřejmě důležité dodržovat i v zimě. Záleží na věku, na pohlaví, na zdravotním stavu, na zátěži fyzické a psychické a na předchozích zvyklostech. Měli bychom také vědět, jakou máme kvalitu ledvinné funkce, kterou zjistíme u lékaře. Tato funkce se mění s věkem, ke stáří trochu klesá. Pokud v zimě sportujeme a navíc máme na sobě teplé oblečení, tak se potíme podobně jako v létě, a podle toho musíme také pít.

„V zimě se horké nápoje pijí tradičně, zahřejí nás a pomohou nám doplnit tekutiny. Neměly by ale raději obsahovat alkohol. V horkém punči nebo grogu, který vaříme, vzhledem k vypařovacímu bodu alkoholu, už skoro žádný alkohol není. Ale pokud do těchto hotových nápojů studený alkohol přiléváme, tak je ochladíme a alkohol v nich zůstane. No a alkohol roztahuje cévy, zejména v kůži, takže nás může ochlazovat. Paradoxně tedy místo toho, aby nás takový horký alkoholový nápoj zahřál, tak je nám potom větší zima a můžeme snáze prochladnout,“ vysvětluje lékařka.

Které teplé nápoje jsou tedy v zimním období pro nás nejlepší. Proč je ideální zahájit zimní den s bylinným čajem, a co je nejvhodnější pití při zimních sportech? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio