Vánoce přejí brigádám. Jaké jsou možnosti přivýdělku?

Konec roku je sice obdobím rostoucí nezaměstnanosti, ale před Vánoci se v obchodech a službách zvyšuje poptávka po krátkodobých zaměstnancích. Jaké jsou možnosti vánočních brigád a na co si dávat při jejich výběru a domlouvání pozor?

Hledat si práci na hlavní pracovní poměr není v adventním období nic jednoduchého, zároveň ale v listopadu a prosinci chtějí mít lidé svůj klid a zaměstnání shánějí méně často než v jiných měsících.

„Prosinec a leden je pravidelně každý rok nejhorším obdobím na trhu práce. Nezaměstnanost roste někdy i o několik procent. Je to dáno především tím, že firmy neradi na konci roku nabírají, protože mají v závěru roku svých starostí dost, nemají tolik času na dělání pohovorů, bojí se toho, že si lidé během Vánoc najdou jinou práci. Nástupy odkládají až spíše na leden nebo na únor. A zároveň lidé tolik práci nehledají,“ uvádí manažer marketingu a náboru společnosti Manpower Jiří Halbrštát.

Čtěte také

Při hledání brigády je ale situace opačná, nabídka se v předvánočním čase zvyšuje. „Odhadujeme, že během Vánoc vznikne v Čechách až 20 000 brigádnických míst. Je to především v obchodech, zasilatelských službách, eshopech, na České poště, ve skladech, call centrech. Dále mnoho brigád vzniká na horách díky cestovnímu ruchu - v restauracích, hotelech a lyžařských střediscích.“

Doba je přitom velmi flexibilní. Pohybuje se od jednoho dne na inventuru nebo doplňování zboží až po tři měsíce v zasilatelských službách a internetových obchodech. Díky velkému množství nabídek si mohou bez větších komplikací s hledáním přivydělat i studenti, důchodci nebo matky na mateřské dovolené.

„Lidé si často hledají před Vánoci další možnosti přivýdělky, takže z běžné práce ještě jdou někam na brigádu. Ale před tím bych varoval, je lepší to s dárky nepřehánět a být v klidu, než se vyčerpávat dvěma souběžnými zaměstnáními. Ale docela běžné je, že lidé kombinují více částečných úvazků,“ popisuje situaci Jiří Halbrštát.

Uvedl zároveň, co by měl člověk zvážit, když se chce o nějakou vánoční brigádu ucházet, a podle jakých kritérií by si ji měl vybírat.

autor: redakce
Spustit audio