Vdolečky s pošírovanou hruškou vás obrátí na sladké. Stejně jako Pavla Sedláčka

V pražském hostinci Na Kačabce se každý den vaří a smaží. A tentokrát dění v kuchyni sledovali i Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal. Šéfkuchař Jaroslav Bejvančický je naučil připravovat smažené vdolečky s pošírovanou hruškou a studenou skořicovou omáčkou. Na ochutnávku dorazil muzikant a kuchař Pavel Sedláček.

Smažené vdolečky (4 porce – 8 vdolečků)

500 g polohrubé mouky
60 g třtinového cukru
60 g másla
1 vejce
18 g droždí
citronová kůra
olej (přepuštěné máslo nebo sádlo) na smažení

Postup:

Droždí rozděláme s cukrem v jedné misce a necháme vykynout ve kvásek. Ve druhé misce našleháme celé vajíčko s citronovou kůrou a rozpuštěným máslem. Vše spojíme s moukou ve vláčné těsto, které se nechá na teple vykynout (30 až 45 minut).

Smažíme pozvolna (asi 4 minuty po každé straně) v cca 3 cm vrstvě tuku, aby mohl vdoleček „plavat“

Těsto si poté také můžeme zabalit do fólie, dát do lednice a průběžně si z něho odebírat a vdolečky smažit postupně.

Po vykynutí si těsto rozprostřeme cca na 1 cm vysoký plát a skleničkou vykrajujeme vdolečky. Necháme je ještě chvíli nakynout. Smažíme pozvolna (asi 4 minuty po každé straně) v cca 3 cm vrstvě tuku, aby mohl vdoleček „plavat“.

Vyndáme, necháme okapat na ubrousku nebo plátýnku a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Pošírovaná hruška (pošírování – tažení ve vodě nebo v mléce horkém max. 80 stupňů)

2 čerstvé hrušky
2 dcl červeného vína
50 g cukru (třtinového)
3 kousky celé skořice
2 badyány
5 hřebíčků

Zalijeme červeným vínem, přidáme vyjádřincované, oloupané hrušky pokrájené na kostičky nebo na plátky a pozvolna povaříme

Postup:

Cukr nasypeme do pánvičky, rozpustíme (je možné přidat půl dcl vody, aby se cukr rozpustil a voda se postupně vypařila).

Přidáme skořici, badyán a hřebíček, zalijeme červeným vínem, přidáme vyjádřincované, oloupané hrušky pokrájené na kostičky nebo na plátky a pozvolna povaříme. Délka vaření záleží na tvrdosti hrušky (2 – 20 min).

Smetanová omáčka se skořicí

250 ml smetany ke šlahání
2 oříšky máslo
1 celá skořice
½ lžičky mleté skořice
citronová kůra z poloviny citronu

Pavel Sedláček, Naďa Konvalinková, Jaroslav Bejvančický, Patrik Rozehnal

Postup:

Necháme rozpustit kousek másla, přidáme skořici (celou i mletou) a citronovou kůru, přilijeme smetanu, povaříme cca 1 minutu.

Necháme odstát a vmícháme ještě trochu másla na zjemnění. Přecedíme. Dle chuti můžeme přisladit.

Obě omáčky se podávají studené.

Jaroslav Bejvančický

Majitel a zároveň šéfkuchař hostince na Kačabce v Praze – Hostivaři rád vaří poctivou českou kuchyni, vyrábí domácí dezerty i limonády.

Hostinec funguje už od 1837, kdy si Josef a Dorota Kačabovi (odtud název Na Kačabce) postavili stavení na kusu pole vedle své usedlosti. Rozšířením vznikla hospoda a dále byl přistaven cihlový řeznický krámek. V roce 1920 nechal hostinský Antonín Šťastný ještě vybudovat pivní sklep a lednici.

V hostinci kvetl spolkový život (spolky Svornost, Hostín) a vznikl zde fotbalový klub Hostivař, kapela Šlapeto a v prostorách a přilehlé zahradě se odehrávala divadelní vystoupení, country večery a koncerty.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.