Víte, kdy máte nárok na pracovní volno?

Kdy máte nárok na pracovní volno? Můžete jít v pracovní době k lékaři? A jak je to s neplánovaným volnem kvůli zpoždění v hromadné dopravě, anebo pokud počasí vůbec nedovolí do práce přijet? O tom všem povídal pražský advokát Mgr. Tomáš Liškutín.

Být na pracovišti v rozvržených směnách je nejzákladnější povinností zaměstnance. Když na pracovišti není, musí to být nějakým způsobem odůvodněno. Vedle standardní dovolené se pamatuje i na speciální příležitosti, na které se vztahují výjimky. Jde například o kolaps hromadné dopravy kvůli sněhové nadílce, účast na svatbě nebo asistování při porodu.

Podmínky, zdali vám za konkrétní situace náleží pracovní volno a případně i finanční náhrada, jsou ale výrazně odlišné případ od případu. Vždy je tedy dobré se informovat předem. Příkladnou situací může být zmiňované zpoždění kvůli komplikované dopravní situaci.

Potvrzení o zpoždění vám dopravce musí vydat

„Všechny fyzické a právnické osoby jsou povinny spolupracovat na vydávání potvrzení, které prokazují omluvenku z důvodu absence na pracovišti. Pokud dojde k nějaké události, která znemožní zaměstnanci se dostat do práce zavčas, tak dopravce nebo železniční společnost je povinna vydat příslušné potvrzení, aby omluvenku zaměstnanec měl," popisuje Tomáš Liškutín základní kroky, jak zaměstnavateli prokázat neočekávanou situaci.

Potvrzení o zpoždění vlaku

„V případě, že se přeruší doprava nebo doprava vázne, zaměstnanci přísluší pracovní volno, avšak bez náhrady mzdy, pokud se do práce mohl dostat jinak,“ dodává advokát s vlastní advokátní praxí v Praze.

Běžně se situace řeší dvěma způsoby. Buď zpoždění nedostane zaměstnanec většinou proplacené, nebo zaměstnavatel umožní, aby se zameškané hodiny daly nějakým způsobem rozložit do následujících dní. Díky tomu by se zpoždění nedotklo reálné mzdy. Záleží ale samozřejmě na konkrétních provozních podmínkách, zdali „nadpracování" umožňují.

V rozhovoru Tomáš Liškutín také upřesnil, zdali můžeme dostat v práci volno, když se chystáme vdát nebo oženit, a jak se u mužů řeší situace, když se jim narodí potomek. Také jsme si povídali o tom, zda je možné se z práce uvolnit kvůli stěhování či proto, že hledáme nové zaměstnání během výpovědní doby.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.