Zakládáme letní zeleninovou sklizeň

10. červenec 2020

I v létě můžeme vysévat zeleninu. Už 30 dnů po výsevu začneme jako první sklízet ředkvičky. A pak si můžeme pochutnávat na dalších „zdrojích vitamínů“, od raných salátů, přes fenykl, špenát či endivii, mrkev, až po tuřín nebo vodnici. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Sluníčko se odrazilo od obratníku Raka a směřuje ke Kozorohovi. Pro nás to znamená, že se krátí den a pro rostliny, jako pekingské zelí nebo endivie to znamená, že přestávají ‚myslet‘ na to, aby kvetly, a soustředí se na tvorbu zelené hmoty, hlávky.

Teď v létě zeleninu vyséváme a vysazujeme třeba na místa, kde byly rané brambory. Nebo po vytrhaných jahodách, po raných košťálovinách. Nepotřebují tolik živin, ale je třeba je hojně zalévat. Jinak rostou pomalu, třeba saláty za horka a sucha hořknou.

Zasít můžete i rané kedlubny, vodnici, tuřín, ředkve, ředkvičky pro sklizeň ve druhé polovině léta. Ředkvičkám stačí okolo třiceti dnů do sklizně, rané saláty jsou ‚hotové‘ za dva měsíce, ředkve a vodnice také. Když vysejeme velmi ranou karotku, dočkáme se jí, u nejranějších odrůd, za tři měsíce.

V létě můžete znovu vysít mrkev i petržel

Můžeme vysít i hrášek a fazole na lusky. Nedají možná nijak vysoký výnos, fazole třeba odejdou už v září při prvním mrazíku, ale splní svou úlohu: záhon nezůstane prázdný a rostliny je možné zarýpat jako zelené hnojení.

Ony by totiž záhony neměly zůstat bez pokryvu. Šetří se tím půdní vláha, tak trochu se brání i růstu a semenění plevelů. V případě, že nechceme už nic pěstovat, je dobré vysít směsku na zelené hnojení, a po čase ji zarýt.“

Spustit audio