Archeologové zkoumají pozůstatky více než 120 let staré cihelny. Část technické památky se možná stane součástí nové stavby

5. září 2023 11:00

Archeologové v Roztokách u Prahy odkryli pozůstatky kruhové pece bývalé cihelny. Dělníci ji na přelomu 19. a 20. století vybudovali podle modelu berlínského architekta Fredericha Hoffmanna tak, aby mohla fungovat nonstop. Technická památka z červených cihel je na místě, kde chce město stavět školu nebo domov pro seniory. Jak pec fungovala a co s technickou památkou bude dál, přibližuje v reportáži Natalie Máchová.

„Tady v těch místech, kudy by se teď dalo projít kolem dokola po tom oválu, tak tady všude prostor sloužil k vypalování samotných cihlářských výrobků. Nejen cihel, ale třeba i střešních krytin nebo tašek,“ popisuje místo uprostřed pozůstatků velké cihlové stavby  David Daněček, hlavní archeolog Středočeského muzea v Roztokách u Prahy.

Když pec fungovala, byla podle něj na tu dobu velmi moderním a výkonným zařízením. „To  z důvodu, že se pálilo na dvou místech. Cihly se vypalovaly proti sobě a mezitím už byly i cihly, které vychládaly. Když tam otevřeli kanály, odvedlo se teplo a snížila se teplota, takže už je mohli dělníci vybírat a vynášet je ven.“

Pozůstatky 120 let staré cihelny v Roztokách u Prahy - technická památka

Pec byla neustále v chodu. Pokud by vyhasla, tak by to prý pro člověka, který pálení hlídal, byla velká potupa. Vypálené cihly vynášeli dělníci do vnější chodby, kde je nakládali na vozíky. V prostoru jsou vidět ještě původní koleje. „Tady byly výhybky, kde vozík najel, otočil se, byl přesměrován o 90 stupňů a pokračoval chodbou dál.“

Část památky možná zakomponují do nové stavby

Objev pozůstatků pece byl pro archeology překvapením. Věděli, že pec zde byla až někdy do 70. let minulého století a pak byla stržena. Co se ale uchovalo pod terénem, a jestli se z ní vůbec něco zachovalo, to netušili.

Cihly ze Žalova, městské části Roztok, se nejspíš dovážely na trh do Prahy a do širšího okolí. Cihelna byla také významným místním podnikem. Podle kroniky měla mít 24 komor na vypalování. Archeologové jich zatím objevili 16.

Pozůstatky 120 let staré cihelny v Roztokách u Prahy - technická památka

Roztocká radnice chce na místě bývalé cihelny postavit školu nebo domov pro seniory.

„Mně osobně by se velmi líbilo, kdyby tenhle skvělý objev, který dokladuje, jak Žalováci žili a jak se tam rozvíjela průmyslová výroba, tak kdyby byl do toho nového objektu nějak hezky zakomponován. Je mi ale jasné, že není možné blokovat rozvojovou plochu tím, že zachováme celé to území cihelny,“ nastiňuje možnou budoucnost památky místostarosta Tomáš Novotný (STAN).

Archeologové chtějí kruhovou pec pomocí dronů a skenování zdokumentovat, vytvořit 3D model a celou ji tak zachovat v digitální podobě.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio