Daniel Mach je dálkový plavec, kterého ani chlad nezastaví

1. únor 2021, aktualizováno

Danovi je třináct, je z Kolína a už má na kontě spoustu úspěchů. Od nového roku k nim patří jedno nesportovní ocenění. Stal se držitelem Zlatého oříšku. Do soutěže pro talentované děti ho přihlásil táta, ale s nápadem přišla teta učitelka.

Dan se naučil plavat v 6 letech. Plave rychlostní tratě v bazénu, nedávno se zaměřil hlavně na ty dálkové, na volné vodě. Závodí za Sportovní oddíl plavání Kolín.

Plave od 6 let, medailí má už přes 30

Vloni na jaře, kdy byly bazény z důvodu pandemie koronaviru uzavřeny, dostal od rodičů neoprenový oblek. Aby mohl trénovat venku, klidně už v 8 °Celsia „teplé“ vodě. Díky tomu si neuvěřitelně posílil fyzičku, což se projevilo ve výsledcích: získal nejen 1. místo na Letním Mistrovství České republiky žactva v dálkovém plavání na 5 km, ale stal se i celkovým vítězem Českého poháru v dálkovém plavání v kategorii žáci.

Dana na závody doprovází celá rodina, prožívají každý jeho závod. Medailí má Dan už přes 30: „Nejvíc pro mě znamená 1. místo z Mistrovství České republiky na 5 kilometrů,“ říká. Nejen v dálkovém plavání je Daniel Mach dobrý, i ve škole má vynikající výsledky. A jednou třeba zkusí přeplavat kanál La Manche. Držíme palce!

Po natáčení v Českém rozhlase
Spustit audio

Související