Jak ochránit plody třešní před červíky? Pomůže ošetření stromů, žluté lepové desky i výsadba raných odrůd

16. červen 2023

Je čas třešní. Na červených plodech si mnohdy pochutnáváme se zavřenýma očima, abychom neviděli, že s třešněmi jíme i „červíky“. U neošetřených stromů se larvy vrtule třešňové v plodech objevují přibližně od poloviny června. Proč tam jsou, jak se jich zbavit, a jak ochránit stromy před nálety ptáků, to nám poví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Červivění způsobuje vrtule třešňová, dvoukřídlý hmyz, který nalétává na třešně, když se začínají vybarvovat ze zelené, přes žlutou, k barvám zralého plodu. Pěstitelskou možností, jak červivění předejít tedy je, vysadit rané odrůdy, zrající do poloviny června. Vrtule na ně vajíčka sice naklade, stejně jako na pozdní odrůdy, ale my plody sklízíme v době, kdy se larvičky sotva vylíhly. Nebo jsou ještě moc malé na to, abychom si jich vůbec všimli. Jedná se například o odrůdy Rychlice německá, Rivan, Aranka, Karešova nebo Kaštánka.

Vrtuli třešňovou můžeme likvidovat postřikem, ale už tehdy, kdy začínají plody žloutnout (jakmile se na nich objevují žlutá líčka, už na ně vrtule nalétává, podobné je to u višní). Insekticidy (nejen konvenční, ale i ze spektra bio, eko) se aplikují dvakrát. Podruhé ještě asi tři týdny před sklizní.

Po polovině června už jen málo odrůd třešní není napadeno vrtulí třešňovou. Méně napadené mohou být ty, kde nabídneme vrtuli možnost přilepit se na lepovou desku žluté barvy. Nemusí to být koupený lapač, ale třeba jen lepem natřený povrch plastového obalu od hořčice ve žluté barvě.

Úrodu třešní nám úspěšně likvidují špačci a další ptactvo. Vyhýbají se prý stromům postříkaným 1% roztokem obyčejného cukru.

Doba zrání je do příštího jara poslední příležitostí, kdy se dá upravit koruna stromu. Je to plus i pro sklizeň. Odstraňujeme nevhodné větve, snižujeme výšku stromu. Špičku můžeme odříznout a zralé třešně z větví pohodlně otrhat sedíc ne v koruně, ale na zemi, na lavičce, na židli nebo na dece.

Proč bychom měli trhat třešně se stopkami? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související