Jdete si koupit nový ovocný stromek do zahrady? Dobře si rozmyslete, který je pro vás ten pravý

14. říjen 2022

„Každý rok touto dobou se v poště hromadí dotazy okolo výsadby ovocných stromků. Jestli je už čas na nákup, jak se o ně postarat po nákupu, při výsadbě a po ní. První věc, ve které bychom měli mít jasno je, pro jaký stromek vlastně jdeme. Podívat se do literatury, nastudovat informace,“ nabádá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář a pokračuje:

„Musíme vědět, jestli chceme stromek do malé zahrádky nebo do velké (podle toho vybíráme podnož). Jestli třeba u jabloní budeme chtít jablka jíst už v létě, od července, nebo až na podzim. Jestli chceme mít svá jablka na Vánoce, na Velikonoce, zda je máme kde uskladnit.

Mějme jednoho favorita pro podnož a alespoň dva tipy pro odrůdu. Při nákupu u stromku sledujeme kvalitu a vitalitu kořenového systému. Stromky položené na betonu nebo v suché zemině založené stromky, i kdyby byly sebelepší, raději nebereme. A sáhneme po Popelce, která se schovává někde ve vlhčím koutku. S dobrou péčí z ní vyroste princezna.

O tyto stromky je v prodejně dobře postaráno

Stromek si od prodejce nechte upravit jen do té míry, aby se vešel do auta či do veřejné dopravy. Malým typem vozu jeďte spíš pro keříkový rybíz nebo pro borůvky, pro nákup stromků se nehodí. Stromky se řežou až na jaře!

Po příjezdu domů stromek namočte alespoň na půl dne do vody. Pokud to jde, tak celý, pokud to nejde, stačí vědro, ve kterém se skryje celý kořenový systém. Před výsadbou upravte kořeny. Ustřihněte zlomené, zarovnejte otřepané konce kořenů.

Jáma pro výsadbu by měla být solidně prolitá vodou, s kůlem zatlučeným ve dně. Stromek zasypáváme, klepeme s ním, sázíme tak, aby místo očkování bylo nad zemí. Poté zalijeme a už nepřišlapáváme. Stromek volně uvážeme, ale jen proto, aby ho vítr nevylamoval, aby si mohl se zeminou okolo kořenů sedat.

Zaléváme podle potřeby, ale tak, aby se prolila vrstva s kořeny, ne jen povrch zeminy nad kořeny. Začistíme rány a ranky na větvích a kmínku, odstřihneme nalomené nebo zlomené větvičky. Další kroky budou aktuální až na jaře.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.