Když místo dýně hokaido vyroste zelená příšera

18. září 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Cucurbita maxima, tykev velkoplodá, a její různé variety

Dýně (tykev) hokaido je varietou tykve velkoplodé (Cucurbita maxima) a patří díky své chuti a obsahu vitamínů mezi oblíbené plodiny. Na rozdíl od dalších variet tykví má v kuchyni rozmanité využití. Její lehce oříšková chuť se hodí jak pro slané pokrmy, polévky, omáčky, pyré či nádivky, tak i pro sladké dezerty či marmelády. Trpí ovšem na virózu.

Napsal nám posluchač Jiří Jančík: Vnučka miluje krémové polévky, tak jsem letos poprvé vysadil na kompost dýni hokaido. Vše OK, bohatá násada, velké množství tykví. Ovšem po nějaké době se místo krásných oranžových plodů začaly vyskytovat jen zeleně zbarvené příšery. Poraďte prosím, zda se jedná o chorobu, plod nevhodný ke konzumaci, nebo jen nějaký kříženec.

Odpovídá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Požádal jsem o konzultaci odborníka, inženýra Gajdoština, a ten uvádí, že se jedná o virózu: ‚Jakou přesně, to neřeknu, to by musel virolog. Jíst se to dá, někdy ale jdou zelené tečky, které se později slévají v pruhy, až do hloubky dužiny. Bohužel, odrůdy s oranžovou slupkou z druhu Cucurbita maxima jsou na tento projev extrémně citlivé. Prakticky to nevidíte na odrůdách ze skupiny CROWN. U tykve muškátové jsou projevy viróz na listech, nikdy na plodech. Cukety jsou na virózu taky velmi citlivé.‘

Dýně hokaido postižená virózou

Tykve a dýně mají stejné nároky na pěstování jako ostatní druhy plodové zeleniny. Potřebují záhřevné místo, kyprou, živinami a organickou hmotou zásobenou půdu a pravidelnou zálivku. Dalším předpokladem je dostatek prostoru. Jde o rozměrné rostliny, často liány, které zaberou i několik metrů čtverečních. Rozestup mezi rostlinami by proto měl být dva metry. Tykve pro skladování, kterým se často říká i dýně (Cucurbita maxima), potřebují k dozrání kromě slunce i čas. Od výsevu do sklizně totiž trvá jejich pěstování pět až sedm měsíců. V polohách, kde nastává brzy chladný podzim, se jim proto dařit nebude. Vhodnější je pěstovat zde tykve zeleninové, tzv. cukety (Cucurbita pepo), které se sklízejí mladé a neskladují se dlouho.“

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?