Lenka Kořínková připravila bramborový salát bez brambor

O své zkušenosti s vařením se do Pochoutek přišla podělit zpěvačka, herečka a učitelka angličtiny Lenka Kořínková. Udělala bramborový salát bez brambor. Chutná klasicky, ale místo brambor použila cukety.

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se ptali i na zkušenosti s vařením v dětství, jestli Lenka preferovala dělenou stravu už jako malá a jestli ji v Austrálii nechyběla česká kuchyně. Dozvěděli jste se, proč se třeba brambory nehodí k rybě nebo jak vznikla majonéza.

Bramborový salát bez brambor:
1 kg cuket (nebo 4 větší - nahrazují se jimi brambory, dle množství), 1 větší celer, sterilovaný hrášek a mrkev (baby karotka) v konzervě (cca 225 ml), 300 g kvalitní šunky, 1 větší jablko, okurky ve sladkokyselém nálevu, 1 majonéza o objemu 250 ml, 3 až 4 vejce, 1 cibule, citrónová sťáva, sůl a pepř

Postup:
Postupujeme stejně jako s přípravou klasického bramborového salátu - jen místo brambor jsou cukety. Nejprve si předvaříme celer a zpaříme cukety. Uvaříme vejce natvrdo. Nastrouháme si nahrubo jablko, nakrájíme okurky, vychladlé cukety a vejce nakrájíme na kostičky, celer na nudličky, šunku a cibuli najemno a baby karotku na kolečka. Všechny suroviny včetně hrášku smícháme spolu s majonézou, dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Salát dáme odležet do lednice a poté podáváme.

autoři: Patrik Rozehnal , Jakub Říšský

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.