Vepřová pečeně naložená v tmavém pivu se špenátovými palačinkami

Šéfkuchař Lukáš Fiala vaří v restauraci, která je součástí Pivovarského klubu na Praze 8, v Křižíkově ulici 17. Upekl nám vepřovou pečeni na tmavém pivu a jako přílohu udělal špenátové palačinky. K ochutnání jsme pozvali herečku a komičku Ivu Pazderkovou.


Vepřová pečeně na pivu:

vepřová pečeně (karé), slanina, sůl, pepř, kmín, cibule, česnek, hladká mouka, 1 litr silného tmavého piva (porter)

Postup:

Vepřovou pečeni (v kuse) prošpikujeme slaninou (dlouhé klínky o průřezu cca 1 krát 1 centimetr), která nám udělá maso šťavnatější a udělá i barvu. Poté osolíme, opepříme (obě ingredience do masa vetřeme) a posypeme celým kmínem. U soli se nemusíme bát, že maso přesolíme, protože bychom museli použít opravdu velké množství soli.

Nakrájíme si cibuli (na velké kousky) a česnek (na plátky) a vše nasypeme na maso a na závěr zalejeme silným tmavým pivem. Takto naložené maso necháme v lednici do druhého dne (přes noc) marinovat.

Upečená vepřová pečeně

Pečeme přibližně hodinu a půl na 180 °C. Hotové maso poznáme podle toho, že je při zmáčknutí tuhé a neprohýbá se. Po opečení vyjmeme maso z výpeku a dáme do tepla.

Výpek zredukujeme. V hrnci si připravíme světlou zásmažku s trochou najemno nakrájené cibule a hladké mouky. Výpek pak do této zásmažky nalijeme a krátce provaříme. Nakonec přecedíme a získáme tak hladkou šťávu.

Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal a Iva Pazderková


Špenátové palačinky:

500 ml mléka, 1 balení sekaného špenátu, 2 vejce, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 4 stroužky česneku, pepř, sůl, olej a špetka cukru

Postup:

Do misky dáme mléko, olej, vejce a rozšlehám. Okořeníme solí a trochou cukru, promícháme a postupně přimícháme i polohrubou mouku. Na oleji smažíme pozvolna palačinky z obou stran dozlatova.

Špenát si orestujeme na cibulce. Osolíme, opepříme. Přidáme česnek, vajíčko a smetanu. Touto směsí plníme palačinky a srolujeme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.