OBRAZEM: Růže se jmény slavných jsou nádherné. Choroby a škůdci je ale trápí také

23. červen 2023

Rzivost, padlí, černá skvrnitost. To jsou choroby růží, se kterými se setkává každý pěstitel velmi důvěrně. Kdy je máme očekávat? Je to s nimi jako s houbami v lese, velice citlivě reagují na počasí. Zatímco rez se objevuje už koncem června, další dvě choroby spíše o prázdninách. Padlí až v srpnu, v době větších bouřek. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Růže je královnou květin, tak se na ni ‚lepí‘ i to, co ji poškozuje, vysává. Proti chorobám i škůdcům bychom měli včas zasáhnout, jinak rostliny strádají, špatně kvetou. Trh nabízí řešení bio, eko i konvenční, organické fungicidy. Mšice zničí olejové preparáty, výtažky z tropických druhů stromů, ale třeba i proud vody, který je z rostliny spláchne. Jisté je, že pokud je takto odstraníme všechny, už se nevrátí.

A když se u odborníků poptáte, jak bojovat se skvrnitostí, rzivostí nebo padlím, dostanete dosti širokou nabídku přípravků. O zdraví růží rozhoduje ovšem také jejich stav. Dobře živená a zalévaná růže je odolnější než ta, o kterou se nepečuje. Vyšší odolnost mají odrůdy označené ADR.“

ADR (Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung) je nezávislá mezinárodní zkouška kvality růží. Úspěch v testu náleží jen těm růžím, které jsou výrazně krásné a zároveň velmi odolné, zdravé a jejich pěstování je snadné. Největší důraz při testování se klade na odolnost proti houbovým chorobám, mrazuvzdornost a celkovou vitalitu.

Růže a jména slavných

Růže dostávají také jména slavných. Vloni v červnu byla v Hradci Králové známým a originálním belgickým šlechtitelem Martinem Vissersem pokřtěna jeho růžová růže jménem ‚Libuše Šafránková‘.

'Vivaldi' Foto Jiří Žlebčík.JPG

Pokračuje botanik Jiří Žlebčík z Výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích u Prahy: „Růže patří mezí okrasné rostliny, u nichž je známo velmi mnoho odrůd. Od počátku 19. století je jich už více než 50 tisíc. Mezi jmény těchto růží nalezneme také význační osobnosti. Jsou to například J. F. Kennedy, Shakespeare, Caesar, Mozart (i jako Amadeus), Vivaldi, Gagarin, Cardinal de Richelieu, Johann Strauss, Goethe, Leonardo da Vinci, Paganini, Sibelius, Verdi, Napoleon.

U nás se dávala růžím jména slavných zejména ve 30. letech 20. století: J. G. Mendel, Palacký, Božena Němcová, Vlasta Burian, Karolína Světlá, Jaroslav Ježek (slovenská růže), Antonín Dvořák, Jan Hus, Generál Štefánik, Eliška Krásnohorská, Renáta Tyršová, Mácha nebo Bezruč.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.