Pro paní Věru Stříbrskou jsou bylinky velkou inspirací i zdrojem dobrého zdraví

4. srpen 2023

Paní Věra Stříbrská měla k bylinkám vždy blízko. Ačkoliv si na své zahradě nejdříve vybudovala skalku, brzy přibyla i velká bylinková zahrádka. Studiem totiž postupně zjišťovala, jak moc mohou bylinky pomáhat našemu zdraví. Dnes o bylinky pečuje na zámku Kačina i na své vlastní zahradě. Bylinky dále zpracovává do tinktur, léčivých čajových směsí i likérů.

Pokud se vydáte na zámek Kačina, v místní bylinkové zahrádce pravděpodobně potkáte paní Věru Stříbrskou. Tato původně zemědělská inženýrka získala lásku k zahradničení od svých rodičů. Vždy jí to ale táhlo k bylinkám. Dodatečně si vystudovala kurz léčivých rostlin v Hradci Králové a dodnes pravidelně jezdí na kurzy Kouzelných bylinek do Českého Krumlova. Potkává tu totiž mnoho zajímavých lidí, se kterými si předává své zkušenosti.

V obci Hlízov si na rodinném pozemku vybudovala rozlehlou přírodní léčivou zahradu. Pokud jí navštívíte, přivítá vás u vstupu velký nápis „PŘÍRODNÍ ZAHRADA“. Chemická hnojiva i postřiky tu rozhodně nenajdete. Péče o zahradu je celoroční práce, a když je hezky, před domácími pracemi má vždy přednost právě zahrada. Najdete tu nejen bylinkovou zahradu, ale také množství ovocných keřů a stromů a samozřejmě i květin.

Využití bylinek vyžaduje celoživotní studium

Šípkový sirup nejen pro zdraví, ale i pro oslazení čaje

Práce na zahradě je celoroční, ale hodně práce je i mimo zahradu. Tu je ale možné dělat právě v časech, kdy prší nebo není hezky. Pro potřeby rodiny a nejbližší přátele z bylin vyrábí čajové směsi, tinktury, bylinné sirupy i likéry. Své výrobky neprodává, ale snaží se lidem znalosti o bylinkách předat, aby je uměli sami využívat.

Ví totiž, že bylinky léčí a každý, kdo se o ně zajímá, většinou hledá pro sebe cestu, jak si zlepšit zdraví. Ovšem s tím souvisí i vědomosti a studium. Paní Věra ví, že jakmile člověk nahlédne do tajů bylinek, možnosti jejich zpracování a jejich léčivého potenciálu, je to nekonečné poznávání a studium. Na Kačině sice v bylinkové zahradě pracuje pouze šest let, doma se bylinkám věnuje po celý život. Dnes si svůj život bez bylinek neumí představit.

Za zdravím nejen na zahradu, ale i do volné přírody

Bylinky především čerpá ze své velké bylinkové zahrádky, ale klidně se pro ně vydává i do volné přírody. Ačkoliv má doma v záhonech několik desítek bylin, neváhá domů vozit další, které najde pouze ve volné přírodě. Bylinky pak postupně suší v dřevěném zahradním domku. Pokud sem přijdete, najdete to vozík s mnoha velkými platy, který spíše připomíná pekárnu.

Na platech ale není pečivo připravené do trouby, ale různé sušené bylinky. Právě proces sušení je velmi důležitý, bylinky musí dobře proschnout. A pak je nutné je dobře uskladnit. Nejlépe do velkých pětilitrových sklenic, které si paní Věra raději hned popíše, aby věděla, kde jako bylinku najde. Ta hlavní alchymie ale teprve přijde. A to je příprava čajových směsí.

Bylinky mají sílu, když je různě promícháte

Každý léčivý čaj na nejrůznější neduhy má svůj vlastní recept i poměr bylin. Bylinky se musí dobře promíchat v přesném poměru. Vzniká pak obrovská lékárna na všechny zdravotní problémy, ale také třeba pouze na dobrou náladu nebo dobrý spánek. Část léčivých bylinkových čajových směsí paní Věra rozdá přátelům, kteří je potřebují.

Jeden z likérů, který je v malé dávce i pro dobré zdraví. Vše je potřeba popsat. Každá bylinka má totiž jiný účinek

Pro zdraví ale také vyrábí z bylin a pupenů nejrůznější bylinné tinktury, které mají ještě silnější účinky. Všechny lahvičky i pytlíky s čaji jsou pak jako v obrovské lékárně pečlivě vykládány ve spižírně hned u kuchyně.

Ostatně právě v kuchyni paní Věra vyrábí i další dobroty, například sirupy a likéry. Ty jsou sice spíše na chuť, ale jak paní Věra Stříbrská věří, „stopička likéru je i na dobré zdraví“. Právě do likérů i sirupů totiž přidává nejrůznější ovoce ze zahrádky, například arónie, šípky, maliny nebo jahody, a využívá i okvětní lístky z růží. Vzniklé kombinace pak nenechají nikoho v klidu. Ostatně ani se nelze divit, že na poličkách vedle likérů a sirupů z vlastní zahrady najdete i neuvěřitelné množství domácích marmelád. Samozřejmě z vlastního ovoce, kterému se v přírodní zahradě paní Věry velmi daří. Zahrada je pro ni ale především velkou přírodní lékárnou.

Spustit audio