Strojvedoucí: Na dráze se mi splnil sen - jezdím po trati Posázavského Pacifiku

25. únor 2021

Marie Sehnalová je 37letá strojvedoucí z Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi, která už 12 let pracuje u Českých drah. Byla vlakvedoucí, revizorkou a nakonec se z ní stala strojvedoucí. Po vystudování dopravní fakulty na ČVUT ale nejprve pracovala u firmy, která se zabývala optimalizací MHD a prováděla dopravní průzkumy.

„Na práci strojvedoucí mě nejvíc baví to, že se nemusíte spoléhat na žádné jiné lidi, jste si sám zodpovědný za to, co uděláte. Jediný člověk, se kterým tak nějak kooperujete, je vlakvedoucí,“ popisuje Marie Sehnalová svou práci. Na kolejích už zažila několik nepříjemných chvil, jednak několik požárů a před mašinu jí taky v pražských Kbelích skočil jeden sebevrah.

Marie Sehnalová

K dráze ji kolem roku 2008 definitivně nalákali kamarádi strojvedoucí, kteří vyprávěli historky o tom, co kde zažili a jak je to skvělá práce. „Jako malá jsem si rozhodně nehrála s panenkami. Měla jsem několik mašinek, ale absolutně nejvíc mě bavila autíčka,“ dodává Marie Sehnalová.

Jezdí s motorovými vlaky, jako jsou např. Regionovy, Šuplíky a Hydry, dále lokomotivy Brejlovec a Zamračená. „Nejčastěji jezdím po tratích Posázavského pacifiku, tedy na Čerčany a na Dobříš. Což byl i můj vysněný cíl na železnici. Jezdím i s dieselovými lokomotivami, ale na parní sekci si netroufám. To jsou opravdoví „páni strojvedoucí“, skládá Marie poklonu všem strojvedoucím z parních lokomotiv.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.