Topinambury získávají na popularitě, mají vysoký výnos a jsou vhodné pro diabetiky
Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus), starším názvem topinambur hlíznatý, zkráceně jen topinambury, je bylina z čeledi hvězdicovitých, které se lidově říká židovské brambory. Dorůstá do výšky jednoho až tří metrů, má drobnější žlutá květenství, hlízy se pěstují k jídlu nebo jako krmivo. Pokračuje Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.
„V srpnu začnou rozkvétat odrůdy, které mají drobné protáhlé růžové či červené hlízky. Tyto topinambury dokážou snadno a rychle okupovat dosti velké plochy, šíří se oddenky pod zemí, za rok i o jeden dva metry. Když kvetou, porost láká včelky, jsou dobrým zdrojem pylu.
Odrůdy s velkými hlízami a velkým výnosem schopnost rozrůstat se do širokého okolí nemají. Sice na stejném místě porostou i za rok, pokud v zemi zůstane aspoň kousek, ale do šířky se nerozrostou. Tyhle výnosné typy či odrůdy kvetou až v říjnu nebo i později, pokud tedy nezmrznou. I je mají rády včely. Jsou to rostliny pylodárné.
Velkoplodé topinambury jsou velmi výnosné, z jednoho kilogramu sadby mohou přinést i přes 100 kilogramů hlíz ke spotřebě nebo dalšímu sázení. Topinambury se liší chutí, některé mají chuť mírně oříškovou. Syrové nadýmají.“
Hlízy topinamburů můžete sklízet od října až do pozdního podzimu a také v zimě, když není půda zmrzlá, a na jaře. Postupujte tak, že rostliny vyvrátíte, čímž se na povrchu půdy objeví většina úrody. Případné zbylé hlízy vyhrňte ze země motykou.
Na rozdíl od brambor se topinambury špatně skladují, jsou ale mrazuvzdorné a lze je sklízet průběžně v zimě nebo až na jaře, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny. Hlízy můžete skladovat pod přístřeškem nebo ve sklepě, ale vždy zasypané zeminou nebo pískem, případně uložené ve foliovém nezavázaném pytli.
Předností topinamburů ve srovnání s bramborami je, že namísto škrobu obsahují polysacharid inulin (až 16 procent), a proto jsou vynikající zeleninou především pro diabetiky, nezvyšují hladinu cukru v krvi. Vhodné jsou také při redukční dietě.
Jak topinambury použít v kuchyni? Poslechněte si v reportáži.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.