Třásněnky a svilušky

14. červenec 2023

Pavučinka na rostlině a okem sotva rozpoznatelný škůdce, který dává rostlině pořádně zabrat. Anebo listy, na kterých se objevily drobounké černé kupičky trusu. To je hlášení pro nás, že se do rostliny pustily svilušky a třásněnky. Jejich přítomnost dokládají lesklé, stříbřité skvrnky a skvrny na listech či plodech, které se mění v kožovité hnědé stroupky a strupy, způsobující deformaci rostlin i plodů. Jak proti těmto škůdcům bojovat? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Pavučinka svilušky

Léto přeje nejen rostlinám, ale i jejich škůdcům. Někteří škůdci dávají při rozmnožování přednost počasí vlahému, jiní milují sucho a teplo, nebo jen obecně teplo, dalším je to jedno. Sviluška se nejvíce množí v suchém a teplém klimatu s nízkou vzdušnou vlhkostí. Tehdy dokáže poškodit listy a výhony mnoha rostlin ve velmi krátké době. Saje, tvoří pavučinku, klade vajíčka na mladé orgány zeleniny, zejména okurek, paprik, melounů, lilků. Dá se s ní bojovat, ale lepší výsledek zaznamenáme, když s tím začneme na začátku invaze a ne v době, kdy vrcholu rostliny zvoní hrana.

Svilušku si můžeme přinést se sadbou, na oblečení, přifoukne nám ji vítr. To třásněnka létá a tak se šíří rychleji. Zpravidla ji domů přinášíme se sadbou. Někdy na oděvu z návštěvy v bytě, kde třásněnku na rostlinách mají.

Podobné následky jako sání svilušek má i napadení třásněnkami. Takzvanou stříbřitost listů po sání a navíc ještě drobounké černé kupičky trusu třásněnek na listech.

Působení svilušek i třásněnek omezí olejové preparáty, některé ekoprodukty. Vcelku dobře a snadno s nimi zatočí produkty organické chemie. Vždy je třeba dodržovat ochranné lhůty přípravků, zásady jejich užití, které si přečteme na obalu. S výběrem nám poradí odborníci při nákupu.

Okem sotva patrné černé kupičky výkalů na rostlině zanechává třásněnka
Spustit audio