Venku rostoucí ibišek syrský a pokojovka ibišek čínský si v létě mohou dát sraz na sluníčku

Od června až do konce září kvete zahradní ibišek syrský. Miluje slunné stanoviště, potěší širokou škálou barev, a aby dobře kvetl, potřebuje dostatek živin. Letnit můžeme také ibišek čínský, který po zbytek roku pěstujeme jako pokojovou rostlinu. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Je ale možné, že nám ten i onen dosud nekvetl, a tím pádem se krásou jeho květů nemůžeme pochlubit. Pokud se jedná o ibišek čínský, kterému se říká čínská růže a u nás ho pěstujeme doma, pomoct mu můžeme následovně. Nejprve z něj uděláme novou sazenici. Mladé přírůstky docela dobře koření ve vodě. Jakmile zakoření a po vysazení poroste, budeme mít volnější ruce pro zásah u původního ibišku. Ten v lednu nebo v únoru přesadíme do nového substrátu, přihnojíme hnojivem, které se prodává ve tvaru kuliček, a z nichž se hnojivo uvolňuje celou sezonu, pozvolna, podle teploty půdy a okolí.

Bohatě kvetoucí keř ibišku syrského

Pak ten původní stromeček seřízneme 5 centimetrů nad zemí. Ať se probudí očka v kmínku, i těsně pod zemí, a vytvoří keř. Z nejvitálnějšího výhonu pak můžeme zapěstovat nový kmen.

Pokud nám neporostou dobře ani řízky, ani seříznutý starý keř, navrhuji výměnu za jiný ibišek.

Ibišky potřebují teplo, světlo, v létě i přímé slunce. Kvetou na nových přírůstcích, po jejich vyzrání. V létě se často objevují i na těch mladých, ještě ne dřevitých. V té době potřebuje ibišek solidní zálivku, pokud jsme nedali hnojivo zásobní, pak i pravidelné hnojení.“

A jak si poradit s nekvetoucím venkovním ibiškem syrským? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio