Nádherné květy hvězdníku dotvoří vánoční atmosféru

18. prosinec 2020

Součástí sváteční výzdoby bývají i před Vánocemi květiny. Především ty v květináčích. Nejčastěji jsou to vánoční hvězdy (nesnášejí průvan), pak třeba orchidej phalaenopsis (stačí jednou za dva až tři týdny namočit do vody), brambořík (má rád chladno), azalka (dělá jí dobře světlo, chladno, širší a mělčí květináč), vánoční kaktus (nesnáší přemokření), kolopejka (zvládá suchý vzduch) nebo hvězdník.

Jak o poslední jmenovanou rostlinu správně pečovat, poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Hvězdníky (Hippeastrum), nesprávně amaryllis, mohou mít květy v průměru až 15 či 20 centimetrů velké. Bývají jednobarevné, červené, růžové, bordó, bílé, lososové, také žíhané, nebo s okrajem v jiné barvě. Určité druhy navíc příjemně voní. Snesou suchý vzduch v bytě.

Je možné je pořídit i v netradičním dárkovém balení. Hlízy mívají obalené speciální voskovou vrstvou, která může být i různě barevná. Takto ošetřené cibule hvězdníků nepotřebují v době květu půdu ani vodu. Prodejci je dodávají i se stojánkem. V nabídce bývají také cibule potažené mechem.

Tento hvězdník bude kvést nejdřív za měsíc

Hvězdník je doma v Jižní Americe, kvete koncem zimy a na jaře, a tak cibule rychlíme, aby nám rostliny vykvetly právě na Vánoce. Pokud hvězdník pořizujeme na poslední chvíli, třeba týden před Štědrým dnem, vybíráme takový, jehož poupata už se začínají vybarvovat. Hvězdník umístíme k oknu, nejlépe na jižní, jihovýchodní, či jihozápadní stranu. Ideálně do místnosti s teplotou okolo 20 °C. Pokud chceme, aby květy rozkvetly najednou, květináč s rostlinou pravidelně otáčíme.

Hojně zaléváme, přibližně jednou za pět dnů, ale přebytečnou vodu slijeme, aby kořeny nehnily. Přihnojujeme. Po rozkvětu můžeme hvězdník přenést na chladnější místo a tak prodloužit dobu kvetení. V závislosti na teplotě v místnosti kvete přibližně 14 dnů.“  

Spustit audio

Související